utorak, 11. listopada 2011.

RAVIOLI PUNJENI BLITVOM I RICOTTOM

Nakon što sam imala male putešestvije sa izradom tijesta, napokon sam pripremila ručak za svoje društvo. Izabrala sam vrlo jednostavno, ukusno jelo rađeno po receptu Mate Jankovića.




Sastojci za 3 osobe


za nadjev

200 g kuhane blitve
90 g ricotte
30 g sjeckanog prženog špeka
svježe ribani parmezan

za umak

temeljac od povrća
maslinovo ulje
sol
bijeli papar
500 g cerry rajčice
2 režnja češnjaka
100 g sušenog pršuta, ne dimljenog
malo sitno rezane gorgonzole
malo kapara


TEMELJAC OD POVRĆA

Očistite, i na veće komade narežite manji korijen celera, 2 korijena peršina, 4 mrkve, 1 veći poriluk ( samo bijeli dio ), 1 manji komorač, glavica luka, 2 režnja češnjaka. To sve zajedno stavite kuhati. Kad je povrće 70 %  kuhano, dodate zeleni dio celera, peršina i poriluka. Kad je sve kuhano, ostavite poklopljeno do drugi dan. Tek idući dan procijedite i upotrijebite.


POSTUPAK


Skuhate samo zeleni dio blitve. Kad je kuhana, dobro ju ocijedite i štapnim mikserom usitnite. Dodate ricottu i svježe ribani parmezan.
U praznu, dobro ugrijanu tavicu stavite špek koji ste predhodno izrezali na sitne kockice. Stalno miješamo dok masnoća ne postane prozirna. Sve stavite u predhodnu smjesu i dobro sve izmiješajte.

Kad ste napravili tijesto, izrežite ga na jednake kockice ili upotrijebite gotove modlice. Svaku kockicu premažite razmučenim jajetom i u sredinu stavite punjenje.




Poklopite drugom kockicom, dobro pritisnite, da se spoje. Punite, dok god imate nadjeva i slažite ih na tanjur.

 
Dok čekate da vam voda za tjesteninu zavri, pripremite umak. Najbolje je, da ga pripremite u woku.
Zagrijte maslinovo ulje. Kad je dovoljno vruće, stavite cerry rajčice koje ste predhodno prepolovili, češnjak narezan na listiće, malo kapara, narezanog pršuta na trakice i sve to podlijte sa povrtnim temeljcem. Umak je vrlo brzo gotov, te pred kraj dodajte sitno narezanu gorgonzolu, posolite i popaprite bijelim paprom. Na kraju još dodajte malo maslinovog ulja.

Servirajte uz puno svježe ribanog parmezana.
Ovaj umak možete upotrijebiti i uz običnu tjesteninu.

Dobat tek!



4 komentara:

Nataša kaže...

Oću i ja ovakve kad ti dođem u goste! :D

ktina kaže...

More, za tebe sve! :))))

nina.klemen kaže...

Opaaa! Bilježimo!

nabezik kaže...

obožavam paštu...kod Tebe to izgleda njami...