petak, 18. studenoga 2011.

Juha od čičoke

Čičoka je gomoljasta biljka, slična krumpiru. U nas je vrlo rijetka, ali u zadnje vrijeme može se  kupiti na tržnicama. Jedinstvena karakteristika čičoke je visok udio inulina. Inulin je probiotik, koji stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevu. Osim toga, inulin normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi, čime sprječava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage, koje muče mnoge ljude s viškom kilograma. Kako razgradnjom inulina ne dolazi do porasta razine šećera u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare. Čičoka pomaže kod: probavnih infekcija i smetnji (opstipacije, npr.), alergija na hranu, visokog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, dijabetesa, pretilosti, a sudjeluje i u njihovoj prevenciji.
 
 
Sastojci za 4 osobe

500 g čičoka
4 režnja češnjaka, oguljenih
300 ml mlijeka
100 ml vode
1/2 žličice soli
svježe mljeveni papar
limunov sok po ukusu
nasjeckani svježi vlasac

Ogulite čičoke kao krumpir, narežite ih na manje kockice i kuhajte u mlijeku i vodi, zajedno sa češnjakom oko 15 minuta, dok ne postanu mekane. Posolite i popaprite.
Ispasirajte čičoke i češnjak sa tekućinom u kojoj su se kuhali, dodajte limuna po ukusu i eventualno još malo mlijeka, ako je juha pregusta. Poslužite sa kockicama kruha i vlascem.
1 komentar:

nabezik kaže...

imam čičoke i nisam još nikad spremala juhicu, ali ću se ove godine sjetiti Tvog divnog rcp