subota, 24. prosinca 2011.

Bakalar na bijelo


Badnja večer

U našoj kući
na Badnju večer
miriši slatki
vanili šećer.
A zatim stignu
borove grane
i miris prospu na sve strane.
Na njima zvonca
i kugle sjajne
šapuću divne
božićne tajne:
kako se Isus
na slami rodi
i kako zvijezda
tri kralja vodi.
A ispod bora
nešto viri:
šarene vrpce,
zlatni papiri.
Darove krasne
dobit će svatko.
Crkvena zvona
radosno bruje,
svečana pjesma
već se čuje.
l sva su srca
puna veselja,
ljubavi, sreće
i lijepih želja.





Sastojci


oko 200 g očišćenog bakalara
 3 manja krumpira
4 režnja češnjaka sitno sjeckanog
sjeckani peršin
oko 3 dcl maslinovog ulja
sol, papar

Namočite bakalar 8 dana prije Badnjaka. Svaki dan promjenite vodu.
Dan prije Badnjaka skuhajte bakalar. Kuhajte ga oko 2,5 - 3 sata.

Kad je skuhan, očistite ga od kože i kostiju. Pola bakalara upotrijebite za izradu bakalara na bijelo, a drugu polovicu spremite za gulaš.

Bakalar usitnite u blenderu. Kad je usitnjen, prebacite ga u drugu posudu. Dodajte sitno sjeckani peršin i češnjak koji ste predhodno malo popržili na maslinovom ulju. Posolite i popaprite po ukusu.

U smjesu dodajte skuhani krumpir nariban na ribež. Sad polako miksajte uz dodavanje maslinovog ulja. Miksajte dok smjesna ne postane pjenasto bijela.

Kad je gotovo stavite u frižider da se ohladi.

Poslužite na prepečenom kruhu.

Nema komentara: