srijeda, 18. siječnja 2012.

Kruh pripremljen s maslinama i origanom

Povijest kruha je stara koliko i povijest civilizacije. Kruh je najstarija i najvažnija ljudska hrana. Prema vjerovanju prvi ljudi su pomiješali smrvljenu pšenicu, pekli ju na vrelom kamenu i otkrili, da je izvrsnog okusa. Babilonci su znali pripremati kruh u specijalnim pećima 4000 godina prije nove ere. 2600 godina prije nove ere stari Egipćani su shvatili, ako dodaju kvasac u tijesto, koji su dobili miješanjem brašna i vode, tijesto postaje mekše i poprima veći volumen. Kvasni kruh se brzo proširio iz Egipta u Rim i onda u zapadnu Europu. Kruh je smatran svetim kod kršćana, muslimana, židova i kod mnogih drugih religija.

U kruhu je sadržana sva simbolika ljudskog života. U njemu je dano sve ono za što se čovjek bori svojim radom da bi mogao živjeti i sutra. Kruh je naprosto život. Kruh je namirnica od koje možemo puno toga naučiti.
Zanimljivo je promotriti, što je sve potrebno da bi do čovjeka došao tako ukusan proizvod. Potrebne su žitarice, sol, voda, kvasac, toplina i svakako čovjekov rad.





Nekad se kruh radio samo od brašna i vode. Međutim, danas ga radimo sa raznim dodacima npr. sa češnjakom, raznim aromatičnim travama, sušenim rajčicama, pršutom, maslinama i sl.

Kruh pripremljen s maslinama i origanom, ukusan je talijanski kruh, i odličan niskokaloričan prilog salatama, a najbolje je poslužen još topao.

Sastojci

450 g brašna
3 dcl tople vode
1 vrećica suhog kvasca
prstohvat šećera
1 žličica soli, malo papra
5 dag crnih maslina bez koštica, nasjeckanih
1 žlica maslinovog ulja
1 crveni luk, nasjeckan
1 žličica origana
1 žlica svježeg peršina

.... ja sam još dodala svježeg timijana.

Priprema
 
1. Stavite pola količine tople vode u posudu, dodajte kvasac i šećer, pa dobro promješajte i ostavite 10 minuta.
2. U tavi zagrijte ulje, popržite luk ( ja sam koristila ljutiku ), da poprimi zlatastu boju te povremeno promiješajte. Kad je gotovo, odmaknite tavu s vatre i odložite po strani.
3. Prosijte brašno u zdjelu, dodajte sol i papar. Dodajte poprženi luk ( s uljem ), narezane masline, namaz od crnih maslina, kvasac, peršin, origano i ostatak vode. Lagano mijesite da tijesto postane mekano, po potrebi dodajte vode.
4. Prebacite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i mijesite 5 minuta da postane glatko i rastezljivo. Vratite u zdjelu, pokrijte krpom i na toplome ostavite da se tijesto diže 2 sata kako bi se udvostručilo.




5. Nakon dva sata, izvadite tijesto na radnu površinu i ponovno mijesite nekoliko minuta. Oblikujte ga u okrugli hljeb promjera 20 cm i stavite na lim za pečenje. Oštrim nožem zarežite površinu nekoliko puta ukriž. Pokrijte i ostavite na toplom da se diže 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

6. Pecite 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i pecite 20 minuta ili po potrebi malo duže.

Poslužite ga još toplog.
 
 









3 komentara:

Nataša kaže...

Eeeee i ja ga ovako slično radim. Samo ostavim veće komadiće maslina i namjesto crnog luka dodam bijeli luk. :)

maslinka kaže...

Ovakav hteb za mene je savrsenstvo bez mane!

ktina kaže...

prije sam izbjegavala raditi kruh ( ne znam ni sama zašto ), ali u zadnje vrijeme ga često radim. oduševljena sam svojim umijećem pravljenja kruha. uskoro ću staviti još par zanimljivih recepata :)))))))