ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Fritaja od divljih šparoga

Nema ljepšeg, nego dan započeti s dobrom fritajom.

Sezona šparoga je od veljače do lipnja, no najviše ih se može naći u travnju i svibnju. Karakterizira ih vrlo brz rast - u idealnim uvjetima izdanak može narasti do 20 cm u samo jednom danu.
Šparoge su poznate, i po svojim ljekovitim svojstvima, te se svakako preporučuju. U samo jednom serviranju organizam će tako dobiti gotovo sve dnevne potrebe za vitaminima i mineralima.
Osim toga izvrstan su diuretik. Ubrzavaju probavu i povoljno djeluju na rad gušterače, jetre i bubrega.
Bogat su izvor antioksidansa, te su idealna namirnica za zdravo srce.
Šparoge se naročito preporučuju trudnicama zbog folne kiseline kojom obiluju, a samo pet vrhova šparoge sadrži 110 miligrama folne kiseline (preporučena dnevna doza je 600 miligrama za trudnicu).
Ono što svakako treba naglasiti jest da je riječ o prirodnom afrodizjaku zbog toga što sadrži vitamin E, za koji se često zna reći da vitamin plodnosti jer stimulira proizvodnju spolnih hormona.



Sastojci

2 jaja
pola vezice šparoga
2 mlada luka, sitno sjeckana
sol
svježe mljeveni papar
malo slatkog vrhnja
maslinovo ulje



 

Postupak

Odvojite drvenasti dio šparoga, te ih kratko blanširajte u slanoj kipućoj vodi. Ocijedite, i narežite na manje komade. U zdjeli lagano razmutite jaja, posolite, popaprite i umiješajte slatko vrhnje. Blanširane i narezane šparoge dodajte u jaja. U tavi zagrijte maslinovo ulje i kratko popirjajte sitno narezani mladi luk, te ulijte smjesu s jajima.



Dobar tek! :)))))))


2 komentara:

moonea kaže...

Nisam ljubitelj šparoga - malo mi smeta ta gorčina koju imaju, ali super su mi detalji na fotografijama :)

Imam skoro pa isti tanjur, samo sa plavim detaljima umjesto crvenim. Kupila ga na Hreliću za kunu :)

Sviđa mi se ugođaj na fotografijama..nekako je domaći :)

ktina kaže...

divlje šparoge imaju tu malu gorčinu, ali pitome nemaju, pa ih probaj. moji tanjuri su uspomena od bake :))))