srijeda, 25. travnja 2012.

Namaz od medvjeđeg luka

Medvjeđi luk raste na sjenovitim i vlažnim mjestima (u vlažnim šumama, uz potoke i rijeke, po udolinama, planinskim krajevima). Sastoji se od stabljike i plosnatih, šiljatih, sjajnih tamnozelenih listova. Naraste do visine od 20-30 cm. U vrijeme cvatnje cvjeta bijelim cvjetovima.
Snažna je mirisa i intenzivne zelene boje, a nutricionisti ga cijene čak i više od češnjaka, na koji podsjeća i mirisom i okusom.

Medvjeđi luk ima puno otrovnih ‘dvojnika’ (đurđica ili otrovni mrazovac). Da je riječ o ‘pravom’ medvjeđem luku znat ćete ako mu prelomite list ili ga malo natrljate među prstima – samo pravi medvjeđi luk miriše po češnjaku. Listovi se beru u travnju i svibnju, a u kasnijim mjesecima, nakon cvatnje, sakupljaju se lukovice. Njih se može ukiseliti i koristiti za izradu melema i tinktura.
Medvjeđi luk nije dobro sušiti niti termički obrađivati jer tada gubi većinu svojih ljekovitih svojstava.
Ubrani listovi održat će se nekoliko dana u hladnjaku, a ljekoviti pripravci mogu izdržati i do godine dana na hladnom i tamnom mjestu.
Medvjeđi luk bogat je mineralnim solima, vitaminom C i betakarotenom. Ima jaka antiobiotska i antibakterijska svojstva. Izuzetan je čistač organizma. Odlično je sredstvo kao kupka za nadraženu kožu, ekceme, dermatitise, modrice, hematome i rane, a posebno je dobar za lišajeve.






Sastojci

svježi kravlji sir
kiselo vrhnje
medvjeđi luk
vlasac
malo češnjaka
maslinovo ulje

Namaz sam radila odokativno, bez mjerenja sastojaka. U svježi kravkji sir umiješajte kiselo vrhnje, dodajte sitno sjeckani medvjeđi luk i vlasac, malo maslinovog ulja i sitno sjeckanog češnjaka. Sve dobro izmiješajte, i to je to.
Poslužite na prepečenom kruhu.









Broj komentara: 5:

What's for dessert? kaže...

Zadnja fotka je odlična! A vjerujem da je i namaz odličnog okusa.

Gordana - KuhinjskePrice.com kaže...

Fantasticno prezentovano, namaz je jako zanimljiv, obozavam divlji luk i radila sam pesto od njega.

Miki kaže...

Puno korisnih informacija i zaista divna prezentacija... Jako lepo! :)

ktina kaže...

Hvala cure! Gordana, i ja se spremam radit pesto, a radila sam i juhicu :)))

Tamara kaže...

kruh i mliječni namaz je moj omiljen odorulčak, medvjeđi luk još nisam probala