subota, 28. travnja 2012.

Rižoto od šparoga, šampinjona, suhih vrganja i parmezana

Šparoge su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. One su niskokalorične, bogate vitamina, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i usto održavati vitku liniju.
Divlje su šparoge pomalo gorke, a za tu su gorčinu 'zaslužni' njihovi sastojci asparagin, vanilin i spargaurin. No oni također ubrzavaju oporavak nakon bolesti, dobro djeluju na rad jetre i žuči, a imaju i diuretičko djelovanje pa potiču čišćenje organizma. Bogate su i luteinom, biljnim pigmentom koji ima blagotvoran utjecaj na krvne žile.
Šparoge se u prehrani koriste od davnih vremena, a cijenjene su zbog svog delikatnog okusa. Kultivirali su je stari Egipćani, Grci i Rimljani koji su ih u sezoni jeli svježu, a sušili je da bi je mogli koristiti i preko zime. U srednjem vijeku izgubila je na popularnosti, ali se ponovno u 17. stoljeću vratila na jelovnike.

Divlje šparoge treba rezati ili još bolje lomiti do dijela na kojem postaju tvrđe i gdje prestaju 'pucati'. Kod pitomih treba odrezati drvenasti donji dio koji nije jestiv, a donju polovicu oguliti nožićem.



Sastojci

vezica divljih šparoga
šampinjoni
suhi vrganji predhodno namočeni
ljutika
riža za rižota Arborio
dobar povrtni temeljac
sol, papar
maslinovo ulje
malo maslaca
parmezan

Količinu namirnica nisam pisala, jer sam radila odokativno. Mislim, da u ovom jelu to i nije bitno. :D



 

Postupak

Šparogama odvojite donji drvenasti dio, tako da ih jednom rukom primite na sredini , a za donji kraj s drugom rukom, lagano savinite prema dolje dok ne pukne. Drvenasti dio možete upotrijebiti za povrtni temeljac.
Suhe vrganje namočite u mlakoj vodi ( oko 20 minuta ). Procijedite, i narežite na manje djelove. Vodu u kojoj su bili vrganji sačuvajte.

Na maslinovom ulju kratko popirjajte sitno sjeckanu ljutiku. Dodajte rižu i narezane šparoge. Kratko pirjajte, te podlijte sa malo povrtnog temeljca. Dodajte suhe vrganje koje ste predhodno namočili, i narezane šampinjone. Začinite po ukusu. Postepeno podlijevajte sa povrtnim temeljcem, i vodom u kojoj su bili vrganji, dok riža ne bude gotova. Pred kraj dodajte malo ribanog parmezana. Na samom kraju stavite malo maslaca, da rižoto bude kremozan.
Poslužite uz ribani parmezan.  









4 komentara:

Gordana - KuhinjskePrice.com kaže...

Odlican rizoto i divna prezentacija. Sparoge obozavam

moonea kaže...

Suhi vrganji su mi jedna od najdražih namirnica tako da sam sigurna da je ovaj rižoto ekstra fin :)
Prvi put sam na tvom blogu - ali sigurno ne i zadnji. :) Čitamo se ;)

ktina kaže...

Hvala! :))))))

What's for dessert? kaže...

Obožavam šparuge i jako mi se sviđa ovaj rižot.