utorak, 24. travnja 2012.

Slana pita s ovčjim sirom, mladim porilukom i ćimulicama


Prvi put sam radila slanu pitu, i moram priznati da sam bila oduševljena. Svakako ju preporučujem.




Tijesto

250 g brašna
125 g maslaca
2 jaja
3 jušne žlice kiselog vrhnja
pola praška za pecivo
pola čajne žlice soli

Nadjev

maslinovo ulje
10 dag pancete
10 - tak ćimulica ( mladi izdanci kupusa )
10 dag ovčjeg tvrdog sira - paškog
2 mlada poriluka
2 jaja
2,5 dcl slatkog vrhnja
sol, papar
žličica nasjeckanog vlasca
prstohvat muškatnog oraščića




Postupak

Na radnoj površini pomiješajte brašno, prašak za pecivo i omekšali maslac. U zasebnoj posudi pomiješajte jaja, sol i kiselo vrhnje, te dodajte brašnu i maslacu. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem na jedan sat.

Ćimulice dobro operite i skuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju, procijedite ih i nasjeckajte.

Na maslinovom ulju kratko popržite nasjeckani mladi poriluk i pancetu koju ste predhodno izrezali na sitne kockice. Dodajte sol i papar.

U posebnoj zdjeli izmiješajte slatko vrhnje, jaja, sol, papar, muškatni oraščić i vlasac, te dodajte smjesu iz tave ( malo ohlađenu ), umiješajte ćimulice i na kraju dodajte naribani ovčji sir.

Tijesto za pitu razvaljajte u maslacem namašćeni okrugli kalup i ulijte nadjev.
Pitu pecite 40 minuta na 160 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite toplo.





4 komentara:

Gordana - KuhinjskePrice.com kaže...

Fantasticno izgleda, mogu pretpostaviti koliko je ukusno. Prekrasna prezentacija.

ktina kaže...

Hvala, a pita je stvarno ukusna.:)))

What's for dessert? kaže...

Jako volim slane pite, a ova tvoja je odlična

Tamara kaže...

volim slane pite, ovo je sigurno dobra kombinacija okusa!