subota, 26. svibnja 2012.

Krem juha od boba

Bob je bogat izvor vitamina B skupine. Oduvijek ga se smatralo hranom siromašnih, pa tako jedna prastara arapska poslovica kaže da je bob doručak bogataša, marenda trgovaca i ručak sirotinje. Ali bob može biti prava poslastica. Ako ste ljubitelj boba, posjetite krajem svibnja Kaštel Kambelovac u kojem je bob dobio svoju feštu.




Sastojci za 4 osobe

500 g očišćenog boba
jedna naribana mrkva
2-3 ljutike sitno narezane
maslinovo ulje
0,5 dcl vrhnja za kuhanje
1-2  žlice pšeničnog grisa
sol, papar
povrtni temeljac




Postupak

Bob lagano blanširajte i skinite mu opnu. Tako očišćenog, ostavite ga u hladnoj vodi da zadrži lijepu zelenu boju.
Na maslinovom ulju propirjajte sitno nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Nakon desetak minuta dodajte bob te prelijte povrtnim temeljcem. Posolite i popaprite po ukusu. Kuhajte dok bob ne omekša, tad sve usitnite štapnim mikserom. Dodajte gris, i miješajte pjenjačom, da vam se ne naprave grudice. Kuhajte još 10-tak minuta dodajući vrhnje za kuhanje.
Poslužite!




2 komentara:

Hrvoje kaže...

Ova juha sigurno mora biti jako fina :D

ktina kaže...

Fina je :D