četvrtak, 17. svibnja 2012.

Rižoto od gljiva i parmezana

Volim gljive na razne načine, a ovaj klasičan talijanski rižoto od mješanih gljiva, začina i svježeg parmezana, jedan mi je od dražih.



Sastojci za 4 osobe

maslinovo ulje
4 sitno nasjeckane ljutike
2 režnja nasjeckanog bijelog luka
2 žlice suhih vrganja, lisičarki, trubača
30 dag raznih svježih gljiva po ukusu
30 dag riže za rižota Arborio
temeljca od povrća
2-3 žlice nasjeckanog peršina
naribanog parmezana
sol
svježe mljeveni papar




Postupak

Suhe vrganje natopite 20 minuta u toploj vodi. Nakon toga ih ocijedite, te tekućinu sačuvajte.




U dubokoj tavi zagrijte ulje, dodajte narezanu ljutiku, bijeli luk i pirjajte 5 minuta. Dodajte rižu pirjanoj ljutici, i dobro promiješajte da se sva zrna natope uljem. Dodajte temeljac i tekućinu u kojoj su se močile gljive, i pustite da lagano krčka.
Neka ključa u nepokrivenoj tavi oko 20 minuta ili  dok se sva tekućina ne upije. S vremenom promiješajte.

Dodajte vrganje i  svježe gljive, promiješajte i kuhajte 10-15 minuta ili dok riža ne omekša.

Pred kraj začinite po želji, umiješajte nasjeckani peršin i naribani parmezan. Poslužite odmah.




Broj komentara: 6:

maslinka kaže...

Mmmm...super...super...

ninakuhinja kaže...

gljive volim u svim kombinacijama, super je ovaj rižoto

Hrvoje kaže...

Gljive obožavam i u rižotu i sa tjesteninom, ma i same onako pirjane na luku i lešnjaku ih volim :)) Jako lijep recept :)

Tamara kaže...

njam njam!!pirun i nož je s fimom dekoriran??

Poljubi kuvaricu kaže...

Sad sam naisle na Vas blog! I docekao me ni manje ni vise nego omiljeni rizoto! Divno!

ktina kaže...

Tamara, tako je, ukrašeno je sa fimom masom, a radila mi ga je frendica. :))))