subota, 5. svibnja 2012.

Salata od mladog boba i krumpira

Kad neupućenima spomenete bob, većina će najvjerojatnije odmahnuti: " Pa to je isto što i mladi grah! " Iako u tome ima nešto istine, bob ipak nije grah ni okusom ni sastavom. Tome mogu posvjedočiti dalmatinske domaćice, gdje se bob najviše i uzgaja i priprema više zbog gušta, odnosno zbog njegovog posebnog okusa, nego zbog hranjivosti.

Pradomovina boba je Tibet, dok je u Europi, Egiptu i Aziji bio je poznat još u predhistoriji.
Bob ima veliku energetsku vrijednost. Osobito je bogat bjelančevinama. Sadrži mnogo vitamina, osobito grupe B, i dosta fosfora i željeza.

Bez obzira spremali ga mi radi gušta ili iz nekog drugog razloga, našem tijelu omogućit ćemo da ostvari potrebu za vrijednim sastojcima.
Mladi bob koristi se cijeli, dok kod starog boba koristimo samo zrno. Možemo ga prirediti na razne načine, bilo s blitvom, špinatom ...... možemo napraviti varivo od boba, dok sam se ja odlučila za salatu.





Sastojci

mladi bob
kuhani krumpir
maslinovo ulje
domaća kvasina
sjeckani vlasac i peršin
malo češnjaka
sol i papar




Mladi bob očistimo. Kratko ga prokuhamo u slanoj vodi, ocijedimo. U međuvremenu skuhamo krumpir u ljusci.
Očistimo krumpir, narežemo, te dodamo bob. Začinimo po ukusu. U ovu salatu možete dodati i tvrdo kuhana jaja. Ja sam ih ovaj put izostavila, jer su mi bila kuhana na meko. :P








4 komentara:

What's for dessert? kaže...

Odlična salata!
Nekad davno smo sadili bob, ali ga više ne sadimo zbog toga što ga uvijek napadnu mušice.

ktina kaže...

Šteta! Čula sam, da ga je dobro špricati pripravkom od kopriva protiv mušica. :))

Marina kaže...

Nisam nikad jela mladi bob, i sram me uopće reći.. Moram ovo čim prije napraviti!

Hrvoje kaže...

Mi ga znamo kuhati sa blitvom, ovako dok je još mlad :)