nedjelja, 17. lipnja 2012.

Čaj od bazge

Cvjetovi bazge veoma su vrijedni zbog eteričnog ulja, sluzi, holina, sambunigrina, smole, šećera, jabučne, valerijanske kiseline i saponina. Saponini i heterozidi naročito pobuđuju djelatnost znojnih žlijezda. Zbog toga se čaj od bazginih cvjetova prije svega primjenjuje kod prehlade, koja se može najbrže otkloniti jakim znojenjem.
 
S uspjehom se primjenjuje kod bronhitisa, kašlja, gripe, hripavca, početne upale pluća, u liječenju tuberkuloze, kod jake hunjavice, ali i kod ospica, šarlaha, teškog disanja, astme i kod svih reumatičnih oboljenja kod kojih se intenzivnim znojenjem treba postići izlučivanje tvari koje su uzrokovale oboljenje.Cvjetove bazge najbolje je nabrati u prirodi, daleko od bilo kakvog onečišćenja. Sušimo ih u jednom sloju na zraku.....najbolje na čistom stolnjaku, ili na bijelom papiru, ali nikako ne koristiti novinski papir. Kad su potpuno suhi, odvojimo cvjetove od grančica,  pakiramo ih u papirnate vrećice ili u filter vrećice za čaj, koje kod nas možete kupiti u DM-u.Dvije čajne žličice suhih cvjetova bazge prelijemo sa 2 dcl vruće vode. Ostavimo da odstoji oko 10 minuta, zasladimo po želji i pijemo.
p.s. podaci preuzeti iz knjige " Ljekovito bilje i njegova upotreba "

 


3 komentara:

Miki kaže...

Volim caj od zove, mada kazu da ubrzava starenje... :)

ktina kaže...

Mislim, da ovo za starenje nije istina. Prvi put čujem. Prije bi rekla, da svakodnevno izlaganje suncu daleko više ubrzava starenje nego neki čaj. :)))))))

ninakuhinja kaže...

moram priznati da se ne sjećam da sam pila bazgin čaj iako je baka brala bazgu za sušenje
i sama sam razmišljala da je sušim, ali uvijek sve potrošim na sok pa mi ne ostane za sušenje, potrudit ću se sljedeće godine da probam nešto osušiti za čaj