četvrtak, 13. rujna 2012.

Knedle sa šljivama

Tko ih ne voli?
Krumpirovo tijesto radim od starog krumpira. Koristim isključivo crveni krumpir. Isto tijesto koristim i za izradu šufnudla, njoka i sl. U pravilu, radim ga odokativno, ali ću napisti količinu, za one koji do sad nisu radili takvo tijesto. Količinu prema potrebi povećajte. Ako ih obožavate, dobro je napraviti veću količinu, pa ih smrznuti.




Sastojci za krumpirovo tijesto

1/2 kg krumpira, kuhanog, oguljenog i propasiranog
20 dkg brašna
1 velika žlica ulja, masti ili maslaca
1 jaje
 malo soli
1/2 kg šljiva
 krušnih mrvica
maslac
šećer i cimet za posipanje





Postupak

Propasirani topli krumpir pomiješajte sa brašnom, dodajte mu maslac ili ulje, jaje i sol.
Od te smjese, umijesite glatko tijesto.
Tijesto razvaljajte u debljini 1/2 cm i nožem ga razrežite na četverokute.
U svaki četverokut, stavite šljivu i oblikujte okruglicu.
Gotove knedle kuhajte u kipućoj osoljenoj vodi 10 minuta, odnosno dok knedle ne isplivaju na površinu.
Kad su knedle kuhane, stavite ih u zdjelu i prelijte ih mrvicama koje ste predhodno popržili na maslacu.
Poslužite uz dodatak vrhnja ili šećera sa cimetom.










 

2 komentara:

Milicza kaže...

savršeneeeee

Nina kaže...

volim, ali sama ih još nisam radila, morat ću što prije i to probati