utorak, 18. rujna 2012.

Pesto od bosiljka

Idealan je za tjesteninu, prženo i pečeno meso i povrće. Može se poslužiti s bilo čime. Možemo ga raditi u mikseru, ali bolje je, ako imate mužar. Bosiljak će dati bolju aromu.





Sastojci za 4 osobe

1 režanj češnjaka
3 pune šake bosiljka
malo tostiranih pinjola
dosta ribanog parmezana
maslinovo ulje
sol
svježe mljeveni papar
kap limunovog soka





Postupak

Pinjole kratko tostirajte u tavici, i kad su gotovi ostavite ih postrani. Prvo istucite režanj češnjaka, dodajte lišće bosiljka, tucite ili meljite zajedno. Dodajte ohlađene tostirane pinjole, dodajte polovicu parmezana. Polako miješajući ulijevajte maslinovo ulje, tek toliko da poveže sve sastojke.

Probajte, pa dodajte soli ili papra po potrebi, te ostatak parmezana. Nema čvrstih pravila, ali sve dok su sastojci kavalitetni i svježi ne možete pogriješiti. Kad vam je okus pesta zadovoljavajući, kapnite malo limuna. Limun na lijep način pojača okus bosiljka.

Možete ga napraviti u većoj količini, spremiti u staklenke, vrh preliti maslinovim uljem i čuvati u hladnjaku.




Nema komentara: