nedjelja, 16. rujna 2012.

Pita od šljiva sa drobljenim tijestom

Ovaj blog ne pišem dugo, pa ću se ovim putem zahvaliti What's for desert? i  with passion by kras od kojih sam dobila nagradu. Moram priznati, da nisam upućena kako nagrade funkcioniraju, ali hvala curkama na nagradi. Zauzvrat ovu pitu posvečujem njima.





Sastojci za suho prhko slatko tijesto

125 g maslaca
100 g šećera u prahu
malo soli
250 g brašna
2 žumanjka
3 žlice hladnog mlijeka ili vode

Postupak

Maslac, šećer i sol treba pretvoriti u kremastu smjesu, pa u nju umiješati brašno i žumanjke. Smjesa će vam izgledati poput razmrvljenog kruha, dodajte mlijeko. Tijesto lagano umijesite. Cilj je umijesiti tijesto uz što manje miješanja.

Tijesto zamotajte u prozirnu foliju, i stavite ga u hladnjak na sat vremena.





 Tijesto razvaljajte, i njime obložite kalup za pite. Premažite tijesto sa domaćom marmeladom od šljiva, na to poslažite šljive izrezane na trakice. Po vrhu stavite drobljeno tijesto.

Sastojci za drobljeno tijesto

50 g omekšalog maslaca
2 žlice brašna
1 žlica sitnog šećera + malo vanilin šećera
pola male žlićice cimeta
2 žlice listića badema

Postupak

Omekšali maslac i brašno izradite vilicom. Dodajte šećer, cimet i listiće badema, i sve dobro izradite prstima. Rasporedite sve po piti, i ako želite dodajte još malo listića badema.





Pitu pecite na 200 stupnjeva u zagrijanoj pećnici 20 minuta.








 

2 komentara:

mignonne kaže...

Pravi jesenji desert, nekako mi je najlepse iskoristiti sezonsko voce upravo u ovakvim poslasticam, fino testo i punoo mirisnog fila!:)) p.s. volim tvoje fotke i kako se igras sa detaljima!:))

ktina kaže...

Hvala,mignonne :))))))