utorak, 27. studenoga 2012.

Punjeni šampinjoni

Najčešća gljiva koja se nalazi na našem tržištu je šampinjon. Raste u šumama i na livadama, ali smo navikli da ih smatramo uzgojenom gljivom, jer samoniklu ne nalazimo na tržnicama.
Šampinjoni se, kao i ostale gljive, zbog svoje spužvaste strukture ne peru u vodi, već se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom. Bogati su mineralima i vitaminima, a istraživanja su pokazala da šampinjoni imaju antikancerogene sastojke, pa dodatak gljiva u obroke može pomoći u sprječavanju razvoja raka. Istraživanja objavljena u American Chemical Society 31. kolovoza 2005. dokazuju prisutnost moćnog antioskidanta L-ergotioneina.
Mogu se jesti sirovi, u obliku salata, ili pripremljeni na sve moguće načine.





Sastojci

16 kom većih šampinjona
150 g šunke
sol
sitno sjeckani peršin
malo majoneze
malo maslaca

Postupak

Odvojite stapku od klobuka šampinjona. Stapke sitno nasjeckajte, isto to napravite sa šunkom. Sve zajedno pomiješajte, te lagano prepržite na maslacu. Dodajte peršin i pustite da se malo ohladi, nakon čega sve zajedno pomiješajte sa majonezom.
U međuvremenu stavite klobuke šampinjona u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, dok ne puste sok.
Kad su gotovi, izvadite ih iz pećnice i napunite smjesom.
Poslužite još toplo.

Ovako pripremljeni šampinjoni mogu poslužiti kao izvrsno predjelo.



 

Nema komentara: