petak, 23. studenoga 2012.

Rižoto s grahom, pancetom i ružmarinom

Panceta i ružmarin su savršen spoj, a tom zanimljivom okusu grah i riža daju zgodan izgled i ludi tek.




Sastojci za 6 osoba

400 g riže za rižota - arborio
3 nasjeckane ljutike
povrtni temeljac
malo bijelog vina
maslinovo ulje
2 režnja sitno sjeckanog češnjaka
malo maslaca
250 g kuhanog smeđeg graha iz limenke ( borlotti )
50 g tanko narezane pancete
2 žličice sitno narezanog svježeg ružmarina
svježe ribani parmezan
sol
svježe mljeveni papar


Postupak

U posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckanu ljutiku i lagano pirjajte oko 3 minute. Dodajte češnjak, a nakon dvije minute dodajte rižu. Lagano propržite, ali pazite da vam riža ne dobije nimalo boje.
Nakon 2-3 minute, riža bi trebala postati malo prozirna. Sad dodajte malo vina, stalno miješajući. kad vam se čini da je riža upila vino, dodajte pancetu ( koju ste predhodno propržili ) i nasjeckani ružmarin. Sve to zalijte sa malo povrtnog temeljca.
Temeljac dodajte postepeno, uvijek čekajući da riža upije svu tekućinu.
Začinite po želji.
Pred kraj dodajte grah, još malo neka kuha. Na samom kraju dodajte malo maslaca i ribanog parmezana.

Poslužite servirano sa ribanim parmezanom i salatom.

 

2 komentara:

Ja u kuhinji... kaže...

Predivan rižoto a i fotografije, jako mi se sviđa tvoj stil!

ktina kaže...

Hvala! :))))))