četvrtak, 1. studenoga 2012.

Starinska marmelada od dunja

Dunja je bila popularna kod starih Grka, koji su je pripremali tako da su je izdubili, napunili medom i ispekli. U Španjolskoj se dunja kuha zajedno sa šećerom kako bi se dobila voćna poslastica (sir od dunja), membrillo, koja se zatim hladi i reže na ploške te poslužuje samostalno kao slastica ili uz mekane sireve. Inačica ove poslastice postoji u Francuskoj, ali i kod nas, u Dalmaciji.

Afrodita, božica ljubavi kod Starih Grka, bila je poznata po tome što je jabuke smatrala svetim voćem. Danas povjesničari uzimaju da je Afroditin plod izbora zapravo bila dunja, i da je legendarna zlatna jabuka Hesperida koju je Paris dao Afroditi zapravo bila dunja. Stari Grci su dunju smatrali simbolom plodnosti i posvećivali je svojoj božici ljubavi, Afroditi.

Dunja sadrži dosta pektina, pa je idelana za spremanje marmelada i želea. Ovaj recept uzela sam od prijateljice Milice, sa sitnim ili bolje reči neznatnim preinakama.Sastojci

2 kg dunja
1,20 kg šećera
sok od dvije naranče
sok od tri limuna
malo vode

Priprema

Dunje operite, i zajedno s korom narežiti na sitne kockice. Satvite u lonac i dodajte ostale sastojke, te kuhajte na laganoj vatri. Kad dunje omekšaju, sve izmiksajte štapnim mikserom u glatku smijesu.

Punite staklenke koje ste predhodno dobro oprali i sterilizirali.


Orginalan recept možete pogledati ovdje.

3 komentara:

tanja kaže...

Odlična marmelada!

Milicza kaže...

jako sam sretna da si objavila ovaj recept i svoje savršene fotke!! svaka čast!

bezik nadica kaže...

Tina radila sam ove godine i po tvom receptu...odlična je