utorak, 25. prosinca 2012.

Prikle, fritule ili pršurate

Fritule su hrvatska slastica koja nalikuje malim krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskom primorju, Istri i Dalmaciji. U Primorju i Istri je običaj da se rade u danima posta, Badnjak i u vrijeme mesopusta. Vrlo su slične talijanskim zeppolama, no obično im se dodaje liker, rakija, korica limuna, mogu sadržavati grožđice, a posipaju se šećerom. Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg lijevanog tijesta s praškom za peciva.




 
 
Sastojci
 
1 l mlakog mlijeka
dvije šake šećera
125 g maslaca
malo soli
3 žumanjka
malo korice od limuna
kvasac
brašno
čep rakije ( može malo više )
grožđice
 
 

 
Priprema
 
U mlako mlijeko dodati šećer, maslac, sol, žumanjke, koricu limuna i kvasac. Sve zajedno dobro izmiješati i ostaviti oko pola sata.
Dodati rakiju, brašno i grožđice. Brašno dodajte u količini dok ne dobijete mekano glatko tijesto ( oko pola kile ).
Zagrijte dosta ulja u loncu za prženje ....... stavite kiruršku rukavicu na ruku, i rukom iz posude stavljajte tijesto u šaku, pa iz stisnute šake između palca i kažiprsta izlaze fritule koje malom žličicom grabite i stavljate u vruće ulje.
Pržite ih toliko dugo dok ne poprime sa svih strana lijepu bolju. Kad su gotove, vadite ih, ocijedite ih na papirnatom kuhinjskom ručniku, i na kraju pospite ih šećerom u prahu.
 

 

Nema komentara: