petak, 14. prosinca 2012.

Tiramisu

Zanimljiva je priča o povijesti ovog kolača za koji navodno dugo nije postojao jedinstven recept. Osmislile su ga, također navodno, voditeljice bordela u Italiji kako bi pomogle muškarcima u održavanju ljubavničke kondicije. Samo ime govori u prilog tome - tira mi su ili povuci me gore. U funkciji " podizača" su jaja, šećer, kava i rum. Mascarpone je samo vezivna komponenta. Vrlo ga je jednostavno napraviti.
 
 



Sastojci

250 g mascarponea
300 g piškota
3 svježa domaća jaja ( odvojite 3 žumanjka i 2 bjelanjka)
70 g smeđeg šećera
skuhana crna kava
čep ruma
kakao u prahu za posipanje
 
Priprema
 
Skuhajte kavu i izlijte u posudu u kojoj ćete natapati piškote. Ulijte čep ruma i pustite da se ohladi.
Za to vrijeme u posebnoj posudi zamiješajte žumanjke i šećer, dodajte mascarpone i na kraju malo po malo drvenom kuhačom umiješajte tučeni bjelanjak.
Smiksajte sve sastojke u gustu smjesu u koju možete naribati malo limunove korice da " osvježi "sir.
Piškote umočite u kavu i rum pa stavljajte jednu po jednu na dno posude u kojoj pravite tiramisu. Prekrijte cijelo dno piškotama i prelijte ju smjesom koju ste zamiješali. Ponovite postupak i završite sa kremom.
Cijelu površinu na kraju pospite gustim slojem kakaa u prahu.
Kolač stavite da odstoji jedan dan u hladnjaku.


1 komentar:

Nataša kaže...

Tiramisu je bio i ostao jedan od mojih najdražih lepršavih kolača :) I nikakvi praškovi ne mogu zamijeniti kremu od jaja i mascarponea :) Uhuuu uživancija :D