nedjelja, 21. rujna 2014.


Ossobuco i rižot sa kurkumom
Ossobuco ili šuplja kost tradicionalno je milansko jelo. Ovo ukusno i krepko jelo pravi je specijalitet.

 
 


Sastojci:

Za Ossobuco
jedna teleća koljenica oko 2 kg, poprijeko narezana na deblje odreske zajedno s kosti
malo brašna
2 manja luka
4 manje mrkve, sitno nasjeckane 
1/4 korijena celera sitno nasjeckanog 
2 stabljike celera, sitno nasjeckane 
4 režnja češnjaka
maslinovo ulje 
3 dcl bijelog vina 
2 lovorova lista  
malo majčine dušice 
40 dag paradajza iz konzerve, sitno nasjeckanog

 
Za gremolatu
naribana korica jednog limuna 
1 režanj češnjaka 
2-3 žlice svježe nasjeckanog peršina

Za rižot sa kurkumom
pileći ili povrtni temeljac 
2 žlice maslaca 
maslinovo ulje 
500 g riže Arborio  
malo kurkume
3 žlice svježe naribanog parmezana 
sol i papar

Priprema:

OSSOBUCO
1.       Meso posolite, uvaljajte u brašno i dobro otresite. U plićoj posudi s poklopcem zagrijte maslinovo ulje, i popržite meso kratko sa svih strana.
2.       Meso izvadite,  u tavu dodajte malo vina kako biste je deglazirali, i iskoristili fini zapečeni sloj. Kada se zapečeni sloj otopi, tekućinu dodajte u meso.
3.       Posudu obrišite papirnatim ubrusom, a na ostatku maslinovog ulja pirjajte nasjeckani luk, mrkvu, češnjak, korijen i list celera, i rajčicu. Povrće podlijevajte vinom. Kada povrće omekša, na njega složite komade mesa. Dodajte majčinu dušicu, lovorov list, papar i malo vina, poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva. Ostavite da se peče 2,5-3 sata, dok se meso ne odvaja od kostiju.

GREMOLATA

Sve sastojke za gremolatu izmiješati zajedno.

RIŽOT SA KURKUMOM
1.       U većoj posudi ugrijte žlicu maslaca sa malo maslinovog ulja. Dodajte rižu i pirjajte nekoliko minuta mješajući.
2.       Dodajte kurkumu. Na umjerenoj vatri kuhajte rižot, dodajući malo po malo temeljca.
3.       Kada je riža al dente, sklonite je s vatre, dodajte žlicu maslaca, naribani parmezan, sol i papar.
4.       Promiješajte i poslužite.

Posluživanje
Kada je ossobuco gotov,  pospe se gremolatom.

 

 

Nema komentara: