Izrada tjestenine

Najbolje tjestenine zahtijevaju samo svježa domaća jaja i brašno od durum pšenice. Takvo brašno je znatno skuplje, međutim, ako ju izrađujete za osobne potrebe, svakako se isplati.Ukoliko ga nemate, onda koristite obično oštro brašno.
Izrada tjestenine ide brzo, jednostavno je, a bit ćete uistinu ponosni na sebe. Najbolje mjesto za pripremu, miješanje i valjanje tijsta za izradu tjestenine jest drveni kuhinjski stol - što veći, to bolji. Možete ju raditi ručno ili u mikseru.


Zapamtite, jaja i brašno uvijek su nešto drugačiji, pa ako vam se mješavina učini prevlažnom i ljepljivom, dodajte brašno, ako je presuha, ubacite još jedno jaje.


Tjesteninu radim po sljedećem receptu:

za 4 osobe

500 g brašna od durum pšenice
2 velika jaja
8-10 žumanjka

Sastojke lijepo umijesite u glatko i svilenkasto tijesto. Kad ste umijesili tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na jedno sat vremena.

Nakon sat vremena, izvadite ga i kad ga prerežete treba izgledati ovako : 
 
Tijesto koje ste izvadili iz hladnjaka, podijelite u 3 - 4 dijela. Malo poravnajte tijesto dlanom, pa ga provucite kroz stroj namješten na najšire.

Krenite od najšire širine i svaki put kad ga provlačite, smanjite širinu na stroju. Ražvlačite ga do deljine koja vama odgovara.

Nakon što ste dobili željenu debljinu, pustite maštu na volju......i igrajte se sa oblicima, bojama itd.                                                                            Tagliatelle

                                                                     Tagliatelle s ciklom
                                                                      Papparedlle
                                                                    Istarski fuži